Saturday, August 22, 2009

Umat Islam Di Malaysia Semakin Dicabar...

Soal agama Islam tidak boleh pandang remeh demi kepentingan politik. Kebiadapan sesetengah pihak seolah-olah telah mencabar kesabaran n sifat bertolak ansur umat Islam di Malaysia. Apa tidaknya dengan pelbagai isu yang telah melanda negara sejak akhir-akhir ini telah menggugat kedudukan masyarakat Islam apabila soal agama Islam seolah-olah dipandang remeh oleh pihak berwajib.. Dua contoh yang akan dikemukana disini ialah tentang Restoran Mamak yang mana bukan beragama Islam telah menipu masyarakat Islam dengan ayat-ayat suci Al-Quran dipaparkan dikedai mereka untuk menarik pelanggan beragama Islam. Keduanya ialah tentang penubuhan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) yang mana meminta kuasa supaya suruhanjaya ini berhak memutuskan kes pertentangan atau pertelingkahan yang membabitkan antara agama di Malaysia. Apa ini semua??Tindakah biadap pihak ini seolah-olah hendak menyamaratakan agama Islam dengan agama lain yang terdapat di Malaysia..

Pernahkah anda bertanya kepada tauke Restoran Mamak atau lebih senang dengan panggilan 'maple' ini tentang status agama mereka? Tidakkah anda berasa ragu-ragu kenapa dikebanyakkan restoran mamak ini tidak disediakan hidangan lauk berupa daging lembu sama ada dalam bentuk kari,goreng atau pun gulai..?Pernahkah anda perasan tabung derma yang diletakkan dihadapan dikaunter bayarannya sebenarnya bukan tabung derma untuk kepentingan masyarakat Islam sama ada membina sekolah tahfiz, masjid atau sebagainya sebaliknya tabung derma untuk persatuan agama Hindu? Persoalan-persoalan ini sepatutnya kita ambil perhatian kerana kebanyakan restoran mamak yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor ini sebenarnya pemiliknya bukan beragama Islam. Ayat-ayat Al-Quran yang digantung di dinding mereka sebenarnya hanya untuk mengaburi mata masyarakat Islam dan juga dijadikan alat untuk menarik pengunjung beragama Islam. Apa tidaknya,kebanyakan pengunjung yang makan dan minum dikedai mamak majoritinya adalah orang Melayu yang beragama Islam. Ayat-ayat Al-Quran yang sepatutnya dibaca,dihayati dan difahami oleh orang Islam telah digugat dan dipersendakan oleh golongan yang biadap ini. Tetapi yang hairannya dimana pihak berwajib dalam menangani masalah ini? Ke hanya duduk goyang kaki di pejabat dengan menanti duit gaji bulanan masuk?

Dibawah ini akan disenaraikan 14 tuntutan IFC terhadap umat Islam yang mana telah berani mencabar kesabaran umat Islam dinegara ini;
1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil
4. Tidak perlu dicatatkan didalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam
5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam dan orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.
6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberi hak penjagaan anak.
7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak untuk menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
10. Bibel dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah
12. Program2 berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan dan program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing2.
13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Berdasarkan kepada 14 senarai tuntutan IFC terhadap umat Islam ini, kita masyarakat Islam seharusnya boleh berfikir sama ada tuntutan ini relevan atau pun merupakan suatu ancaman yang besar terhadap umat Islam di Malaysia ini...

No comments:

Post a Comment